För våra yngre åkare handlar det först och främst om att hitta glädjen i alpin skidåkning, lära känna nya kompisar och lära sig grundläggande tekniker. Vi ställer inga krav på barnens utrustning, men det finns såklart bättre och sämre alternativ som kan vara skillnaden mellan glädjefylld och jobbig åkning. Vem har inte åkt skidor med pjäxor som ömmar?

Nedan har vi samlat våra tips på utrustning som gör åkningen roligare. Och tänk på att det finns mycket fin begagnad utrustning att få tag på. Under menyn för våra inloggade medlemmar tipsar vi om bra köp- och säljsidor för begagnad utrustning.

Skidor

Skidorna bör vara ca 10-15 cm kortare än åkaren och ha beteckningen SL (=slalom). Det finns dock instegsskidor som inte är en renodlad SL skida som även fungerar. Vilket märke man väljer spelar mindre roll, men skidor från Head, Rossignol, Dynastar, Nordica,  Stomic, Völkl, Blizzard, Salomon och Fischer brukar vara det vanligaste.

Viktigt att skidorna inte är twintip (uppåtböjda både fram och bak) och att bindningarna är mittmonterade.

Pjäxor

Bör ha 3 alternativt 4 spännen beroende på hur stora fötter åkaren har. Pjäxorna skall sitta tajt och det bör inte finnas plats för dubbla sockor. Då är det bättre att ha en extra sula i inneskon. Ca 1-1.5 cm max extra utrymme framme vid tårna.

Stavar

Våra yngsta åkare brukar inte använda stavar. Först när de är lite mer rutinerade lägger vi till detta.

Ryggskydd

Ryggskydd är obligatoriskt och finns en hel del varianter att välja mellan. Viktigt att det är rätt längd så att det inte åker upp i nacken. Barn som inte har ryggskydd får inte delta på träningen.

Hjälm och glasögon

Hjälm och glasögon är obligatoriskt och rekommenderas att man har en hjälm som är hård vid öronen för att skydda mer.

Kläder

Skidjacka, skidbyxor alternativt overall samt varma vantar/handskar. Ett tips kan vara att köpa en begagnad klubbdress så får man bra kläder till bra pris.